Tuesday, November 30, 2010

apa perbezaan dengan maksud PEREMPUAN & WANITA

td time ak ngah usah2 majalah PEREMPUAN,
ak tya mama majalah PEREMPUAN & WANITA mmg 1 kluaran k..??
[mksd nya mjlah perempuan skrg da tkr nma k blm]

mama: perempuan mksd nya lain..??[contoh' org sbt perempuan jalang]
wanita pon maksd nya lain..??[bkn nya wanita jalang]


Betina, Wanita, Perempuan


Perbezaan makna kata betina dengan wanita atau betina dengan perempuan itu sudah jelas bagi kita. Akan tetapi, apa beza antara wanita dan perempuan ini yang belum jelas!

nk tau lbh lanjut klik di sini

http://www.angelfire.com/journal/fsulimelight/betina.html


.: aPa saLah ak?? :.

Tuesday,30 nov 2010

menuggu detik2 malam Wednesday,1 dec 2010
mlm ni ak nk bhasa kn diri ak sbgai nurul
ak mikir kn tentang ak dan c dy..!!

nurul syg A,nurul syg smua yg pnh muncul n
pnh b'tahta d hati nurul iaitu insan yg b'nma lelaki.
nurul dah lma kwn n knl A,syg nurul dkt A tiada ganti,
tpi mlm td nurul btul2 kecewa s'tlh
soalan yg nurul tertanya2 slma 2 minggu,kenapa A xcontact nurul..??
dah pon t'jwp.!!



A skrg ada dkt lokap bb d'than polis krna d'syaki memiliki brang hram.[drug],
klau bkn
drug pon mgkin brang s'angkatan dgn drug..
sblm ni nurul pnh dgr yg A ambk bnda 2 dri cousin nurul,
d' sbbkn syg nurul kt A nurul xpcya apa org kta tntang A,
nurul dpt tau n nurul cm pekak kn tlingan n pcya yg A xambk bnda alah 2..
nasib baik nurul knl mamat ni yg tggl kt kmpg 2 gak..
mamat uh yg call n gtau nurul perkara sbnr.
skrg nurul mmg btl2 m'yesal bb t'lalu pcya kn A..
knapa memperbodoh kn nurul APA SALAH NURL DEKAT A..??


one by one nurul dpt tau sal A mula2 nurul dpt tau yg A kna thn
dgn POLIS skrg nurul dpt tau knpa,n d'sbbkn apa A kna thn bb [DRUG]

second nurul dpt tau perasaan yg sblm ni nurul rsa
yg m'yatakan A ada org lain uh mmg btl..!!
KENAPA A TIPU NURUL APA SALAH NURUL DEKAT A..??

PERASAAN NURUL SEKARANG NI

nurul sedih kenapa CINTA yg nurul dapat n k'temukan dgn nurul xkekal smpai mati,

first love dulu masa CINTA MONYET laki uh kwn ngn pmpuan lain, pmpuan tu kwn nurul sndri..??

CINTA second nurul knl mamat uh smpai skrg still kwn tp nurul dpt tau dy ambil drug..??

CINTA
third nurul kwn ngn laki uh dy baik tp cm xda pras rupa ja,
dy baik dgn nurul tp nurul xtau la dy TIPU nurul k x..??

CINTA fourth nurul knl dy2 tau sal mslh yg nurul hadapi tp dy bkn nk tlg nurul
dy tambah kn lagi mslah nurul..??

CINTA fifth nurul bru ja kwn ngn dy nurul syg dy tp tut2 dy cm m'prmaikn nurl,
klau niat W nk tpu nurul knpa W propose nurul untuk jd GF W,
skrg nurul da syg W da byk knangn yg W tggl kt nurl n then W tggl nurul....!!
APA SALAH NURUL KT W..??



KEPADA YANG BACA CERITA NURUL BLH X TGGL KN PENDAPAT MCM MNA NK SINGLE..??


Monday, November 29, 2010

kehadiran MU


like this it will become dont u think....
-_-


tak ingin bercinta lagi....

kerana sudah tertutup pintu hati.....

mungkin kerana terlalu sedih....

kenangan pahit yang pernah terjadi.....

oh kini bila aq sendiri...

kau datang menghampiri ku lagi.....

kerana tidak aq percaya...

ku bgaikan bermimpi...

kehadiranmu saat disisiku..

entah kenapa aq tertunggu-tunggu...

masa-masa untuk kita bersama..

menuju waktu yang bahagia..

jika suatu hari nanti...

kau bukan menjadi milikku...

namun aq kan merelakan...

asalkan engkau bahagia...

secebis kasih ku padamu..

sedetik waktu berlalu...

akan tersemar hatiku...

sehingga akhir hayatku...

~LoVe~

~ Cinta 2.......byk pengertiannya..tpi bgi aq cinta adalah...kwn sjati.orang yg mencintaimu meskipUn tlah mengenalimu dgn sebenar-benarnye iaitu baik dan burukmu.setiap yg kte lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu terlalu penting dalam sesebuah kehidupan.tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan owg oleh itu jgn tertarik kpda Sseowg kerna parasnya,sbb keelokan paras dpt menyesatkan.JgN pula tertarik kpda kekayaan kerna kekayaan dpt musnah.~



~Tertariklah kpda Ssowg yg dpt mmbuatmu tersenyum,kerna hanya senyum yg dpt mmbuat hari2yg gelap mnjdi cerah ibarat kata owg Setiap bunga mawar pasti ada durinya.Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan,seperti durian berduri kerna sdpnya isinya,kulit manggis pahit sbb manis ddlamnya N bunga ros berduri kerna harum baunya..dan jika Ssowg hdir dlam hdup kmu N mnjdi sebahagian drpda kamu.ttpi atas sbb tertntu dia terpksa pergi,jgn terlalu cedih.temelah kenyataan itu dan sekurang2nya dia prnh mmbahagiakan kmu ttpi...apabila ada yg dtang.jgn biarkan ia berlalu pergi dan jika esok klau ia msih bertandang,jgn arap ia akan dtg kembali.......~
~LoVeAlw4y$L!k3Th!$~
^_^

ANDAINYA LELAKI TAHU....PERASAAAN INI...

Andainya lelaki tahuDalam hati seorang perempuanAda naluri untuk disayangiAda rasa ingin diberi perhatianAda rasa untuk didengari keluh kesahnyaAda waktu-waktu minta ditemani kesedihan

Andainya lelaki tahuRajuk seorang perempuan minta dipujukMarah seorang perempuan perlu didekatiSedih seorang perempuan harus didengariGembira seorang perempuan ingin dikongsi

Andainya lelaki tahuDi sebalik seribu satu rasa ituAda sekeping hati nan lembutBukan untuk ditatang bagai minyak yang penuhBukan jua untuk dimanjaiHanya perlu sedikit perhatianAgar rasa kasih itu terasa wujudWalau saat jauhKerana andainya lelaki tahuHati itu akan senantiasa bertanyaPada diri seorang perempuanWujudkah cinta itu di hati lelakiBila saat jauh tanpa perkhabaranSebagaimana mekarnya cinta ituTetap di hati seorang perempuanBiarpun berkali ombak menghempasTak sekali pantai hati itu berubah

ya ALLAH.....SUSAHNYA MENJAGA HATI INI YANG BEGITU MENYINTAINYA....
AKU MENGHARAPKAN IA NYA BERAKHIR DGN SEPERTI INI...TETAPI KU TAHU IA PASTI TIDAK AKN SEBEGITU...SEPERTI YG AKU HARAPKAN

SRIKANDI KU.....MATA HATI KU.....

ASSALAMUALAIKUM SRIKANDI KESAYANGANKU…
Sudah lama kita tidak bersua. Aku percaya engkau juga memiliki perasaan rindu yang mencengkam sepertiku. Namun aku tetap bersyukur kepada Allah yang kerana tidak menemukan kita. Ya, kalau aku menemuimu mungkin inilah peluang syaitan menyesatkanku dan membawaku jauh dari Allah. Walaupun begitu, aku tetap menyayangimu, sayang…
Aku masih ingat pertemuan kita yang pertama dulu, bila mata kita bertentang, tubuh badanku rasa begetar. Engkau tahu mengapa? Kerana engkau amat cantik dengan pakaianmu yang cantik dan agak seksi. Perfume yang engkau pakai…pergh !!! Mengancam betul. Sebab tu, aku tergamam sehingga badanku menggeletar…
Selepas tu, kita sama-sama pergi ke restoran KFC. Ingat tak lagi? Di sana, aku belanja engkau makan. Sambil makan, kita borak-borak. Kita saling berkenalan dengan lebih rapat lagi. Lepas tu, kita jalan-jalan kat Taman Tasik…Masa tu bermula episod ‘cinta sejati’ kita. Engkau memegang tanganku. Seronoknya engkau buat begitu. Tak pernah sebelum ini seorang permpuan memegang tanganku… Aku pun apa lagi, menggenggam erat tanganmu. Hinggalah menjelang maghrib, baru kita pulang ke rumah masing- masing.
Malam tu aku tak boleh tidur. Ada sesuatu yang mengganggu perasaanku. Perasaan yang menyebabkan aku rasa bersalah. Aku cuba mengambil wudhu’ dan terus tidur. Dalam tidur itu aku mimpikan dirimu, sayang… Engkau datang dalam keadaan yang amat busuk dan pakaian kau kotor dengan darah dan nanah…aku bertanya ketika itu “kenapa sayang…apa dah jadi pada sayang…” Engakau hanya tunduk diam dan menitiskan air mata…tiba-tiba engkau bersuara “Tolonglah sayang, abang…”
Aku terkejut dari lamunan mimpi itu lalu dengan tak semena aku ucap “Astaghfirullah…
apa yang perlu aku tolong insan yang aku sayangi ni?...
Seminggu selepas itu, engkau menelefonku. Engkau nak jumpa aku diluar. Rindu katamu…Aku pun terus bersiap-siap dan keluar dari rumah. Sebelum sampai di tempat yang dijanjikan, aku sempat membeli sesuatu kepada sayang…Setelah sampai di tempat yang dijanjikan, engkau terus menerpa kearahku hendak memelukku, tetapi aku sengaja mengelak dengan berkata aku hendak ke tandas…
Bila aku kembali, engkau sudah siap menungguku di sebuah kerusi panjang. Aku duduk
jauh darimu. Aku masih ingat apa yang kita borakkan hari tu…
“Abang ni…kenapa duduk jauh dari sayang. Dah tak sayang kat sayang ke?” “Sayang, abang bukan tak sayang kat sayang, Cuma abang bimbang, nanti kita tak dapat duduk dekat-dekat dalam syurga nanti..”
Engkau tunduk. Aku rasa engkau tunduk tanda mengerti apa yang aku maksudkan..
“Abang, bolehkah sayang pegang dan kucup tangan abang sebagai tanda setianya
sayang pada abang?”
“Sayang, andainya sayang ingin setia pada abang, tangan ini kita gunakan untuk
membantu satu sama lain di yaumul mahsyar ye, sayang!” Engkau tak jadi memegang dan mengucup tanganku. Alhamdulillah… “Abang nak tau, semalam sayang pergi set rambut kat kedai sebab nak jumpa abang hari ni. Abang nak tengok? Sayang tunjukkan kat abang ye”
“Sayang, jangan buka tudung sayang tu. Abang takut nanti rambut sayang yang cantik tu
dibakar dek api neraka.rugi je sayang setting rambut tu.” Engkau batalkan niatmu itu walaupun wajahmu nampak sedikit kecewa. “Abang dah seminggu kita tak jumpa kan? Sayang rindu sangat kat abang,tau!” “Abang pun rindukan sayang. Sebab tu abang belikan hadiah ni untuk sayang.” Engkau ambil dan buka buka bungkusan itu. Wajah kau nampak tenang ketika itu.dalam bungkusan tu aku letakkah sehelai tudung labuh, seutas tasbih dan senaskah Al-Quran. Engkau masih menyimpannya ke,sayang? Aku berharap engkau lebih merindui Allah daripada engkau merinduiku…Selepas tu aku menceritakan mimpiku kepadamu. Fahamlah engkau mengapa aku berbuat begitu kepadamu.

Hingga hari ini kita tidak berjumpa selepas kejadian itu, Namun cinta kita tetap bersemi dan subur bersama kewangian keredhaan Allah…Aku dan engkau akan bertemu juga suatu hari nanti bila kita sama-sama bersedia untuk mendirikan rumah tangga. Sayang, aku mahu berkongsi hidup di syurga bersamamu.

Ya Allah, ampunilah kami berdua dan satukanlah kami sebagai suami isteri dengan keredhaanmu. Satukanlah kami juga di dalam jannahmu. Janganlah engkau pisahkan salah seorang dari kami atau kedua-dua kami ke dalam nerakamu yang amat perit dan pedih. Semoga Engkau ya Allah mengizinkan kami bersama selamanya di dunia dan akhirat…

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

suami ku....isteri ku....

* Jika seorang istri menangis dihadapanmu, itu berarti dia tidak dapat menahannya lagi...

* Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..

* Jika kau membiarkannya pergi,dia tidak akan kembali menjadi dirinya yg dulu, selamanya!

* Seorang istri tidak akan menangis dgn mudah, kecuali di depan org yg sangat dia sayangi, dia akan

menjadi lemah!

* Seorang istri tidak akan menangis dng mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu, dia akan

menurunkan rasa EGOnya.

* Wahai suami2,jika seorang istri pernah menangis krnmu,tolong pegang tangannya dng penuh

pengertian. Karena dia adalah org yg akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau

terpuruk terlalu dalam ...

* Wahai suami2, jika seorang istri menangis karenamu, tolong jng menyia-nyiakannya.

* Mgkn, krn keputusanmu, kau merusak kehidupannya.

* Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis krnmu. Lihatlah jauh kedlm matanya. Dptkah kau

lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya karenamu ?

Pada hari penciptaan PEREMPUAN. MALAIKAT bertanya kepada TUHAN

" Apakah keistimewaan dari ciptaanMU ini ? "

Lalu TUHAN menjawab

"Ada banyak KEISTIMEWAAN yang dimiliki oleh ciptaanKU ini".. Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..

* TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..

* SENYUMAN'nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .

* PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..

* Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..

* Dia TERHARU,Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...

* Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN'nya. .

* Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN.., Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..

* TETESAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal..."...Apa itu Yaa TUHAN ??

Bahwa "Betapa, BERHARGAnya dia"...

Sebarkan ini ke SELURUH ISTRI2 yg soleha dan SUAMI2 yang sahabat semua kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTRI mrk begitu berHARGA...

Semoga bermanfaat

fahami lah diri ini dengan sepenuh hati mu....suami ku....

once ..... now and forever .......

dulu...

kalau mentari sakit...mentari ada ibu....

dulu...

kalau mentari sedih mentari ada ibu...

dulu...

mentari kecewa..mentari tetap ada ibu,...

kerana setiap kali mentari down...ibu sentiasa di sisi...

mentari sakit mentari panggil nama ma....

bila mentari gembira...mentari juga sebut nama ma....bila mentari marah kat seseorg ...mentari tetap panggil nama ma...

ma...ma...ma...dan ma lagi.....

ma....ma....

mentari xkan puas menyebut nama ma.....sebutan ma itu masih hangat di bibir mentari...

dulu...

sebelum tidur mesti ma ada di sisi.....

dulu

sebelum mentari tidur...ma mesti kna tidur dlu....

dulu

jika mentari nk makan...ma mesti ada teman kan mentari...

dan mentari masih lagi memanggil nama ma...ma..ma..maaa....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

tp syg nya....dulu itu adalah 2 thun lepas....

dulu itu ketika mentari sentiasa dpt memanggil ma.....

tp kini mentari hanya mampu memanggil ma dlm hati,....dlm mimpi.....dlm ingatan mentari....

ma..ma..maa.....

setiap kali mentari ukirkan nama ma di bibir mentari.....setiap kali itu lah mentari akn menangis....ma..ma..ma...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kini xda sapa2 lagi yg mampu mentari panggil.....hanya dari kejauhan mentari memanggil nama ma....

ma....,ma...dan ma lagi....

dalam tidur...dalam jaga...ma tetap di hati..

walaupun ma telah pergi...ma tetap bersemadi dalam hati mentari...kerana mentari sayang ma....sayang ma....sayang ma sangat2.....

mentari rindu ma....

rindu ma....

semua tntang ma....

ya ALLAH YA TUHAN KU...KAU CUCURI LAH RAHMAT KE ATAS ROH IBU KU...SESUNGGUH NYA AKU BELUM PUAS UNTUK BERSAMA NYA...DAN INGIN MENYAYANGI NYA...AKU MASIH INGIN BERBKTI PD NYA...TP KINI AKU HANYA BERBAKTI KPDNYA DGN HANYA BERDOA KEBAIKAN KE ATAS NYA DPD MU....

YA ALLA...YANG MAHA BESAR...AKU INI ANAK YG BELUM PUAS BERBAKTI KEPADA MA...AKU HANYA MAMPU BERDOA AGAR AKU DI TETAP KAN IMAN KEPADA KU.......AMEEN......YA RABBB.............

----> KPD SAHAABT2 MENTARI...BEGITU INDAH KERANA MA MASIH BERSAMA ANDA LAGI.....KPD YG SAMA SEPERTI MENTARI.....TABAHKAN HATI MU....DIA TAW APA YG TERSIRAT DI SEBALIK NYA.....ALLAHUAKHBAR!!!!!

(@_@)

terima lah doaku YA ALLAH....
semoga doa ini di angkat oleh MU...ameen...

makkkkkkkk.................................

Mak….. Ingat tak masa kecik-kecik dulu, mak selalu cium along….Along suka sangat bila mak cium along…Along pun cium mak…

Along cakap “Mak… Along sayang sangat kat Mak”

Mak balas “Mak tak sayang Along pun”

Along merajuk sebab mak cakap macam tu….Lalu mak peluk dan cium-cium pipi along sambil berkata “Mesti la Mak sayang Anak Mak…Mak Bergurau jela…”

Along senyum dan membalas ciuman dan pelukan mak…. Along ri………..ndu sangat kenangan tu….

Bila Along masuk sekolah darjah 1…Pagi-pagi mak hantar along pergi sekolah..Depan pintu pagar sekolah turun kereta, Mak peluk dan Mak cium along macam along pergi sekolah tak balik-balik dah lepas tu…Along pun membalas ciuman Mak sambil ucap “Along sayang Mak”

Sekarang Along dah sekolah menengah….Mak cium Along depan pagar sekolah. Along cakap kat Mak, “Mak, besok Mak cium Along dalam kereta je la ek….” Mak senyum. Mulai hari tu Mak cium along dalam kereta je…

Semalam Along dilantik jadi Ketua PKBM sekolah.

Mak hantar Along pergi sekolah dan bila Mak nak cium Along dalam kereta Along cakap “Mak…Along segan la Mak cium Along…nanti kawan-kawan ejek Along…diorang kata Muka Ganas Tapi Manja (Anak Mak)” Mak Senyum. Mulai hari itu Mak tak lagi cium Along bila hantar pergi sekolah….

Kenangan ni sudah 15 tahun berlalu mak….Sudah lama Mak tak cium Along, Along tak cium mak. Along rindu ciuman mak. Along rindu nak cium mak.

Hari ni, Along cium mak banyak-banyak. Along peluk Mak erat-erat tapi mak tak balas ciuman Along.

Walaupun Mak tak balas ciuman Along, Along terus cium mak banyak-banyak sebab Along tahu, selepas ini tiada lagi peluang Along untuk cium mak.

Along sayang Mak….

nukilan,

mazuki mustaffa

.: IBU,MAMA,MAMI,UMI,MOM :.

SAHABAT.....KISAH INI...MENTARI AMBIL DARI SEBUAH BLOG....XUSAH LA KETAHUI SIAPA PEMILIK BLOG INI...TETAPI....TATAPI LAH KISAH INI....

Hari ini semua adik beradik pulang beraya di Kuala Lumpur setelah beraya di kampung mertua. Ibu yang di KL agak kesunyian, tetapi setelah mendengar abang dan kakak-kakak hendak datang beraya ,ibu gagahi juga bangun pagi menggoreng nasi buat santapan pagi mereka yang akan datang nanti.

Aku yang bongsu tinggal dirumah sambil menolong apa yang patut memerhati kegagahan ibu yang sememangnya aku tahu sakit dan bengkak kakinya semakin menjadi-jadi semenjak bulan puasa tempoh hari. Aku minta untuk membantu , "tak payah" katanya "biar mak yang buat nanti lain rasanya". Aku biarkan sahaja walau dalam hati terasa pedih dan sayu melihat kegagahan mak nak juga sediakan nasi goreng untuk anak-anaknya yang baru nak merayakan aidilfitri bersamanya.

Aku tahu disudut hati mak ada rasa sedih dan sayu kerana anak lelakinya tak beraya bersama di pagi raya..tetapi langsung tidak ditunjuk malah ingin pula menjamu anaknya. Terhinjut-hinjut mak kesana ke mari mengambil bahan-bahan nasi goreng. bukan main khusyuk dan bersungguh cuba menyediakan juadah yang semampunya. Bila semuanya dah sampai aku mula hidangkan nasi yang digoreng mak untuk abang- dan kakak yang tiba dengan anak-anak mereka. Semuanya pakat menjamu selera..memang berselera semua sukakan nasi goreng mak..mak tahu anak-anaknya sukakan nasi goreng air tangannya..

Dalam tak sedar nasi dah hampir habis. Terdetik dihatiku…" ahhh mak belum makan apa-apa semenjak pagi kerana sibuk sediakan nasi tu"…seraya tu abang ku bertanya "siapa tak makan lagi nasi ni". Aku menjawab " mak belum makan apa lagi tu " Mak dengan bersungguh menjawab " Ehh mak tak mahu…tak lalulah nasi goreng,nak makan roti saja sat lagi"…dua tiga kali kami pelawa begitu juga jawabnya. Kata ku dalam hati." oohh mungkin juga mak nak makan roti sebab nak kawal penyakit diabetisnya"

…. Bila semua dah pulang..aku lihat mak terhinjut-hinjut ke dapur..lantas aku tanya "mak nak apa..nak ambilkan.". " takpa nak rasa ni sikit". Sayu sedih dan terguris sungguh hati aku..bila kulihat mak rupanya sedang mengikis kerak-kerak nasi goreng yang masih berbaki dalam kuali untuk dimakan.Itulah kasih seorang ibu pada anak-anaknya. ..zaman sekarang pun masih ada ibu yang sanggup berlapar dan mendahulukan anak-anaknya asal mereka semua kenyang.

[mentari rindu arwah mak.......rindu sgt......masih terasa rindu belaian ibu..masih rindu senyuman ibu...masih rindu segalanya tentang ibu mentari........dia pertama dan terakhir..]

'Abah.. bagilah balik tangan Ita"......................isk..isk...isk...

Ini sebuah kisah yang bisa mengundang air mata siapa sahaja yang membacanya. Kisah ini saya dapat dari seorang rakan melalui e-mail. Setiap kali membaca kisah nie mesti bergenang air mata. Walaupu manusia memang sering melakukan kesilapan...mungkin ada kesilapan yang dilakukan boleh di maafkan atau diperbetulkan semula..dan mungkin juga ada kesilapan yang dilakukan bakal mengundang kekesalan yang tidak berpenghujungnya. Kerana itu Allah telah memberi akal kepada setiap manusia supaya boleh menilai menimbang dan berfikir sebaik-baiknya dalam melakukan sesuatu samada baik atau sebaliknya..terlajak perahu boleh diundur..terlajak perbuatan..sesal selamanya...

Kisah Si Kecil Ita...

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya. Ya....kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas. Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut besar pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran yang belum habis berbayar, berbatik-batik.

Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, 'Siapa punya kerja ni?' Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. .Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.

Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan 'Tak tahu... !''Saya tak tahu Tuan..!

''Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?' herdik siisteri lagi.

Bila anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata 'Ita buat ayahhh.. cantik kan !' katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.

Dengan kasih murni seorang anak yang belum memahami apa-apa, menarik lembut poket seluar abahnya, manja.

Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya didepannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.

Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa, sungguh kesian dan teramat sedih, namun dia sangat takut .

Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya. Selepas merasa puas, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu. Pembantu rumah segera memeluk dengan penuh sayang dan duka, cepat-cepat menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik.

Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.Menangis teresak-esak keduanya, dalam bilik.Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air.

Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anakbengkak. Pembantu rumah mengadu. 'Sapukan minyak gamat tu!' balas tuannya, bapa si anak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya.

Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. 'Ita demam... ' jawap pembantunya ringkas. 'Bagi minum panadol tu,' balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. 'Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap' kata majikannya itu.

Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.

'Tiada pilihan..' katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan yang sudah menjadi gangren sudah terlalu teruk.

'Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah' kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa dirinya tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan.

Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakanhabis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga, melihatkedua- dua tangannya berbalut putih.

Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah.Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata...

'Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama.' katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

'Ita juga sayang Kak Narti..' katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

Tidak seorang pun yang melihat suasana itu tidak menangis.... 'Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan, macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi,' katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraunglah dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya..

"Didiklah dan pukullah anak anda dengan penuh kasih sayang, bukan untuk lepaskan geram & marah anda...." (,")(",)



Sunday, November 28, 2010

bila mula2 kenal n smpi akhir



awk..note ni khas untk awk..

tapi mase ni awk da bukan saya punye..

harap awak bace ye..

ni kisah kite dlu2..

mase mule2 kite knl..

awak layan sy baik sangt..sy pun layan awk dgn baik..

best kan tyme tu..

saya da buad awk jtuh haty kat sy..

awk mule sygkan sy.. n sy pun sygkan awk sanad2..:)

sy syg awk mcm sy sygkan diri sy..

betape pentingnye awk dlm hdup sy,awk tau x?

awk cakap awk tau sume tu...

tapi knp awk sangup mduakan saya?

kenape awk sanggup tpu sy?

saya ta kisah pun kalau awak nak org laen..

tapi y pentngnye awk kena bgtao sy dlu..

awk tau x sy sedih sngt bile dapat tau tu sume dari orang lain..

bkan dari mulut awk sendiri..

kenape awk?knp awk buad sy mcm ni?

tapi..tak mgape awk..

sy sygkan awk..sy boley trima tu sume..

saya tau semua orang buad kesilapan kan..

dlu awk sentiase ade wktu utk bsame sy..

walau awk sibuk skalipun..

mase awk mmg ade utk sy wlpun sekejap..

dlu,awk slalu kol ,txt sy ..

kalu sy ta rep o jwb pngln awk..

awk msty akan cri sy smpai dapat...

dlu,kalu kite gado..

awk msti akan pujuk saya..

awk ta penah pun nak bkasar dgn sy..

baikknye awk...

dlu awk slalu ckp y awk sygkan sy..

awk rndukan sy..

dlu awk buad segala2nya utuk sy ,

sehinggkan sy betul2 jatuh hati dengan awk..

sbb AWK..sy sangup ta trima cinte owg laen..

semuanya sbb sy nak awk sorang je..

sy tak na owg lain..

dlu bila bcakap dengn awk,kalu boleh sy nak awk happy je..

sy tak nak awk terluka sbb sy..

dlu semua mslah sy sy akan mgdu dekad awk sbb sy da anggap awk sebahgaian dari hidup sy..

penting nye awk dalam hidup sy...

tapi...

awk skrg da brubh..

knp awk?

knp awk lyan sy pun cm nak x nak je..

ap slh sy?

mase kite putuskan utk jumpe 1st time arytu..

awk layan sy baik jew..

baik sngt.thx awk..sy syg awk...tp....

sehinggakan sy terjumpe somethng dlm fon awk..

sy bukan sngja nak check fun awk..

tapi tuhan nak tunjukkn sy sesuatu pasal awk..

haty sy menangis awk..

sy sedih awk..

rupanye ini sbbnye awk da brubah..

ini sbbnye awk da layn sy mcm ni

ni sbbnye awk?

kalau awk dah ad dye..

knp awk layan sy mcm sy ni kekasih awk?

knp awk tamak sangt?

knp awk ta bley lansung na jujur dgn sy?

knp msty awk na tpu sy lagi.?

knp awk?

awk..nak tau x..hati sy sakit sangt awk..

tiap mlm air mate sy mgalir sbb awk..

awk pk x perasaan sy mase awk buat sume tu?

bila sy minta penjelasan awk..

awk boley lagi suruh sy think positive?

ape mksdnye sume ni awk?

awk masih lagi tak nak mgaku?

awk....

cukup la buad sy terseksa..

sy da cukup hipokrit hanya untuk

try trima kesalahan y awk buad..

sy try utk maafkan awk hanya kerna sy tak nak kehilangan awk..

tapi..sampai bile sy nak tpu diri saya?

smpai bile sy nak trus mcm ni..

awk..

sy happy n bhagia bila kenal awk..

wlpun cara perkenalan kita agak ringkas..

sy hargainya..

awk ..after ni try la utk setia pd seorang aje..

syglah sye sepeti awk sygkan diri awk..

awk..trima kasih kerna layan sy dengan baik..

thx cz ta penah marah sy..

kalau lah awk tahu..

saya ta penah marahkan awk wlpun awk selalu ingt sy marahkan awk..

sy syg awk...

saya tak akan pernah lupakan awk!

awk jage diri baik2..

jangan abaikan pelajaran..

insyaallah..

maafkan sy awk..



.:POCONG:.

kt kmpg ak skrg heboh ngn certa POCONG,
ade yg ckp dorg nmpk ak xtau la plak wujud k x kn..??
tp ak t'fkr gak cm ner blh ada n wujud nya POCONG..



Penggambaran pocong bervariasi. Dikatakan, pocong memiliki wajah berwarnah hijau dengan mata yang kosong. Penggambaran lain menyatakan, pocong berwajah rata dan memiliki lubang mata berongga atau tertutup kapas dengan wajah putih pucat. Mereka yang percaya akan adanya hantu ini beranggapan, pocong merupakan bentuk protes dari si mati yang terlupa dibuka ikatan kafannya sebelum kuburnya ditutup.

http://4.bp.blogspot.com/_oQGx3yTv_Ss/TIXOKQzvgzI/AAAAAAAAEOw/JuvdeIsq7wk/s1600/Capture.JPG

Meskipun pocong dalam film sering digambarkan bergerak melompat-lompat, mitos tentang pocong malah menyatakan pocong bergerak melayang-layang. Hal ini bisa dimaklumi, sebab di film-film pemeran pocong tidak bisa menggerakkan kakinya sehingga berjalannya harus melompat-lompat. Keadaan ini pula yang menimbulkan suatu pernyataan yang biasa dipakai untuk membedakan pocong asli dan pocong palsu di masyarakat:
Lihat saja cara berjalannya. Bila berjalannya melompat-lompat, lempar saja dengan batu, pasti akan teriak-teriak.
Kepercayaan akan adanya hantu pocong hanya berkembang di Indonesia, terutama di Jawa dan Sumatera. Walaupun penggambarannya mengikuti tradisi muslim, umat beragama lain pun ternyata dapat mengakui eksistensi hantu ini.

http://1.bp.blogspot.com/_u4AHXcfZoJg/S8suxXUi0_I/AAAAAAAAAhk/1QChvTkZLTM/s1600/pocong.png http://1.bp.blogspot.com/_oQGx3yTv_Ss/TIXNEwwiTmI/AAAAAAAAEOg/wQlTqT7wF14/s1600/Capture.JPG


http://gambarfotohantu.com/wp-content/uploads/2008/04/hantu-pocong11.jpg http://gambarfotohantu.com/wp-content/uploads/2008/04/hantu-pocong211.jpg

http://img145.echo.cx/img145/9928/pc9bt.jpg http://maximampictures.files.wordpress.com/2008/05/pocong.jpg


http://arsitexcommunity.files.wordpress.com/2009/03/pocong-arsitex-13.jpg http://misteri.radensomad.com/wp-content/uploads/2010/01/Foto-Penampakan-Pocong.jpg

http://i.ytimg.com/vi/bF9c3xJP1gA/hqdefault.jpg http://www.detikhot.com/images/content/2009/02/19/431/jupe01.jpg

++KENALI DIRI ANDA++

JANUARI
• bercita-cita tinggi dan orangnya serius
• suka melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
• peka dengan setiap yang dibuat nampak keuntungan
• suka smart, kemas dan teratur
• sensitif, berfikiran mendalam
• pandai mengambil hati orang lain
• pendiam kecuali setelah dirangsang
• agak pemalu, daya tumpuan yang sangat tinggi
• mudah mendisiplinkan diri sendiri
• badan sehat tetapi mudah diserang selesema
• bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkanya
• cukup sayang kepada kanak-kanak
• suka duduk di rumah
• setia pada segalanya
• rajin belajar dan kemahiran sosial
• sikap cemburu yang sangat tinggi

Atas
________________________________________
FEBRUARI
• Berfikiran abstarak
• Sukakanbenda yang reality dan abstarak
• Inteligent, bijak dan genius
• berpersonality yang mudah berubah
• mudah menawan orang lain
• agak pendiam, pemalu dan rendah diri
• jujur dan setia pada segalanya
• keras hati untuk mencapai matlamat
• tidak suka dikongkong
• mudah memberontak jika dikongkong
• suka kegiatan lasak
• emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
• mudah mempamirkan marahnya
• tidak suka kepada benda remeh temeh
• suka berkawan tapi kurang mempamerkanya
• sangat berani dan suka memberontak
• bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikanya
• pemerhatian yang tajam
• suka hiburan dan sukan
• suka benda yang bersifat seni
• sangat romantik pada dalaman tapi tidak pada luaran
• berkecenderungan kepada benda yang tahyul
• amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
• belajar untuk mempamirkan emosi

Atas
________________________________________
MAC
• Berpersonality menarik dan menawan
• mudah didampingi
• sangat pemalu dan pemendam rasa
• sangat baik secara semula jadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
• Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
• suka pada kedamaian
• sangat peka kepada orang lain
• sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
• tidak cepat marah dan sangat amanah
• tahu balas budi dan kenang budi
• pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
• kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
• suka berangan-angan
• suka melancong
• sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
• lelam kabut dalam memilih pasangan
• suka dengan hiasan rumahtangga
• punya bakat seni dalam bidang muzik
• kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jangan terlalu moody.

Atas
________________________________________
APRIL
• sangat aktif dan dinamik
• cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
• sangat menarik dan pandai manjakan diri
• punya daya mental yang sangat kuat
• suka dapat perhatian
• sangat diplomatik, pandai memujuk, berkawan dan pandai menyelesaikan masalah
• sangat berani dan tiada perasaan takut
• suka adventure, pengasih,penyayang, sopan santun dan pemurah
• emosi cepat terusik jika tidak terkawal
• Berkecenderungan bersifat dendam
• agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan
• kuat daya ingatan
• gerak hati yang sangat kuat
• pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
• berpenyakit di sekitar kepala dan dada
• sangat cemburu dan terlalu cemburu

Atas
________________________________________
MEI
• Keras hati dan degil
• kuat semangat dan bermotivasi tinggi
• pemikiran tajam
• mudah marah jika tidak dikawal
• pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian
• perasaan yang sangat mendalam
• cantik dari segi mental dan fizikal
• tidak perlu dimotivasikan
• tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
• mudah dipujuk
• bersikap sistematik ( otak kiri )
• suka berangan
• kuat daya firasat, memahami apa yang terlintas dihati orang lain
• mudah diserang penyakit di bahagian telinga dan leher dan lemah sistem pernafasan
• daya hayalannya tinggi
• pemikiran yang tajam
• pandai berdebat
• fizikal yang baik
• suka sastera, seni, muzik dan melancong
• tidak berapa suka duduk dirumah
• tidak boleh duduk diam
• tidak ppunya ramai anak
• rajin dan bersemangat tinggi
• agak boros

Atas
________________________________________
JUN
• berfikiran jauh dan berwawasan
• mudah ditawan kerana sikap baik
• perangai lemah lembut
• mudah berubah sikap, sangat banyak idea
• bersikap sensitif
• otak sentiasa aktif berfikir
• sukar melakukan sesuatu dengan segera alias suka menanguh-nangguh
• sikap pemilih kerana selalu inginkan yang terbaik dan cerewet
• cepat marah dan cepat sejuk
• suka bercakap dan berdebat
• suka buat lawak dan bergurau
• otak cerdas dan berangan-rangan
• mudah dan pandai berkawan
• orangnya sangat tertib
• pandai mempamerkan sikap
• mudah kecil hati
• mudah terkena selesema
• suka berkemas
• cepat rasa bosan
• kurang pamerkan perasaan
• lamabt sembuh bila terluka hati
• suka barangan berjenama
• mudah jadi eksekutif
• kedegilan yang tidak terkawal
• siapa yang memuji saya adalah musuh saya siapa yang menegur saya adalah kawan saya

Atas
________________________________________
JULAI
• seronok didampingi
• banyak berahsia dan sukar dimengerti( terutama lelaki )
• agak pendiam kecuali diransang
• ada harga dan maruah diri
• tak suka menyusahkan orang lain tetapi tidak marah jika disusahkan
• mudah dipujuk dan bersikap lurus
• sangat menjaga hati orang lain
• sangat peramah
• emosi sangat mendalam tetapi mudah terluka hati dan lambat pulih
• berjiwa sentimental
• kurang berdendam
• mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
• tidak suka benda remeh temeh
• membimbing cara fizikal dan mental
• sanagat peka, caring dan mengasihi serta penyayang
• layanan serupa kepada semua orang
• tinggi daya simpati
• pemerhatian yang tajam
• suka manilai orang lain dengan pemerhatian
• mudah dan rajin belajar
• suka muhasabah diri
• suka mengenang peristiwa atau kawan lama
• suka mendiamkan diri dan duduk dirumah
• suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
• tak agresif kecuali terpaksa
• lemah dari kesihata bahagian perut
• mudah menjadi gemuk jika tak dikawal
• minta disanyangi
• terlalu mengambil berat
• rajin dalam membuat kerja

Atas
________________________________________
OGOS
• suka berlawak
• mudah tertawan kepadanya
• sopan santun, caring terhada orang lain
• berani dan tidak tahu takut
• agak tegas dan bersifat berkepimpinan
• pandai memujuk
• terlalu pemurah dan bersikap ego
• nilai harga diri sangat tinggi
• dahagakan pujian
• semanagt juang yang luar biasa
• cepat marah dan mudah mengamuk teruma cakapnya dilawan
• sangat cemburu
• daya permehatian tajam dan teliti
• cepat berfikir dan berdikari
• suka meminpin juga dipimpin
• suka barangan-angan
• berbakat dalam seni lukis, hiburan dan silat
• sangat sensitif tetapi tak mudah merajuk
• mudah mendapat penyakit
• sentiasa belajar untuk relax
• kelam kabut
• romantik, pengasih dan penyayang
• suka mencari kawan

Atas
________________________________________
SEPTEMBER
• sangat besopan santun dan betolak ansur
• sangat cermat, teliti dan teratur
• suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
• pendiam tetapi pandai bercakap
• sikap sangat cool, sangat baik dan mudah simpati
• sangat prihatin, terperinci, amanah, setia dan jujur
• sensitif kepada sesuatu yang tidak diketahui
• banyak berfikir
• daya penakakulan yang baik
• otak bijak dan mudah belajar
• suka mencari maklumat
• mengawal diri dari selalu mengkritik
• pandai mendorong diri sendiri
• mudah memahami orang lain ( daya firasat tinggi ) dan banyak simpan rahsia
• sukakan sukan, hiburan dan melancong
• kurang menunjukkan perasaan
• lama menyimpan jika terluka hati
• terlalu memilih pasangan
• sukakan benda yang luas
• bersistematik

Atas
________________________________________
OKTOBER
• suka sembang
• suka orang sayang padanya
• suka ambil jalan tengah
• sangata menawan dan sopan santun
• kecantikan luar dan dalam
• tidak pandai berbohong dan berpura-pura
• mudah rasa simpati baik dan pentingkan kawan
• sentiasa berkawan
• hati mudah terusik, tetapi meraju tak lama
• cepat marah
• macam pentingkan diri sendiri
• tidak menolong orang jika tidak diminta
• suka melihat dari perspektif sendiri
• tidak suka terima pandangan orang lain
• emosi mudah terusik
• suka berangan-angan dan pandai bercakap
• emosi yang kelam kabut
• daya firasat yang sangat kuat ( terutama perempuan )
• suka melancong, bidang sastera dan seni
• pengasih, penyayang dan lemah lembut
• romantik dalam percintaan
• mudah terusik hati dan cemburu
• ambil berat tentang orang lain
• suka kegiatan luar
• orang yang adil
• boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
• mudah patah semangat

Atas
__________________________________________________

NOVEMBER
• banyak idea dalam sesuatu perkara
• perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-rubah
• otak dan pemikiran yang sangat tajam
• cara berfikir lain dari orang lain
• berfikiran kehadapan, unik dan bijak
• banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
• penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa
• sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
• sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
• amanah, jujur, setia dan pandai berahsia
• daya firasat sangat halus dan tinggi
• bagus sebagai doktor
• cermat dan teliti
• personality dinamik
• tidak hargai pujian
• bercita-cita tinggi
• terlalu degil dan keras hati
• apabila hendak akan diusahakan sehingga berjaya
• sangat rajin dan berkemampuan tinggi
• kekuatan semangat dan daya juang yang tinggi kepada sesuatu kehendak
• pandai mendorong diri sendiri
• berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran
• mudah ambil berat terhadap orang lain
• tak suka marah kecuali tergugat
• pandai muhasabah diri
• romantik
• tidak pasti dengan imbangan kasih sayang
• suka duduk di rumah
• tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi

Atas
________________________________________

DISEMBER

• Sangat setia dan pemurah
• bersifat patriotik
• sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
• bercita-cita tinggi
• suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
• seronok didampingi
• Pandai buat lawak dan berfikiran dengan lojik
• suka bercampur dengan orang
• suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai
• sangat jujur, amanah dan bertolak ansur
• tidak pandai berpura-pura
• cepat marah
• sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
• perangai yang berubah-ubah
• tidak ego walaupun harga diri yang sangata tinggi
• benci pada kongkongan

sebarkn risalah ini..

Assalamualaikum semua......Saya tidak pasti harus menyebarkan atau tidak e-mail ini. Tetapi selepas membaca e-mail di bawah ada wajarnya disebarkan dan dapat dijadikan ikhtibar serta peringatan kepada semua saudara Islam. Justeru itu, yang baik kita jadikan tauladan dan yang buruk kita jadikan sempadan.

From:
Cik Junaida Binti Hj Ismail
Pensyarah Fakulti Sains
Pentadbiran dan Pengajian Polisi

Universiti Teknologi MARA Kedah,
P.O.Box 187, 08400 Merbok
Kedah Darul Aman

Assalamualaikum. ...saya cuma mau berkongsi cerita tentang cerita dibawah...

Begini ceritanya kira2 tiga minggu yang lalu saya dpt forwad yg sama juga mengenai informasi ini, saya pikir cuma sekadar informasi biasa saja... saya tak tahu saja... tapi dua minggu kemudian saya kehilangan sesuatu yang sangat berharga bagi saya..dan hingga waktu ini saya tidak mampu membeli lagi benda tersebut ..... Kejadian itu saya pikir cuma sial saja .... tapi begitu pagi tadi saya terbaca informasi ini yang berbunyi, "Sedangkan terhadap orang yang meng "ignore" kan dan membuang surat ini,dia mendapat musibah yang besar iaitu kehilangan sesuatu harta/benda yang sangat dicintai dan disayanginya" Dan saat itu juga saya teringat bahwa beberapa minggu yg lagi lalu saya juga pernah menerima surat seperti ini dan saya tidak menyebarkannya. Kemudian dua minggu kemudian saya kehilangan sesuatu yg berharga bagi saya.


Kemungkinan ada hubungan atau tidak mengenai kejadian diatas hanya Allah SWT yg tau, bagi saya kehilangan sesuatu bererti kita harus lebih dekat dan banyak berdoa kepada Allah swt.......


Wassalam.... ......



Bukan email surat berantai nya yg utama, tapi message kalau kita ada sedikit rizki sedekahkankanlah pada yg kurang mampu??? kirakan semua yg telah kita miliki dan berapa banyak kita dermakan.


BERITA DARI MASJID NABAWI


BERITA PENTING


BERITA UNTUK UMAT ISLAM DISELURUH DUNIA. SURAT INI DATANGNYA DARI SYECKH ACHMAD DI SAUDI ARABIA . "AKU BERSUMPAH DENGAN NAMA ALLAH SWT DAN NABI MUHAMMAD SAW, WASIAT UNTUK SELURUH UMMAT ISLAM DARI SYECKH ACHMAD SEORANG PENJAGA MAKAM RASULULLAH DI MADINAH, YAITU DI MESJID NABAWI SAUDI ARABIA..

"Pada malam tatkala hamba membaca Al'Quran di makam Rasulullah, dan hamba
sampai tertidur, lalu hamba bermimpi. Didalam mimpi hamba bertemu dengan
Rasulullah SAW, dan beliau berkata, "didalam 60.000 orang yang meninggal dunia, di antara bilangan itu tidak ada seorangpun yang mati beriman, dikarenakan:

1. Seorang istri tidak lagi mendengar kata-kata suaminya
2. Orang yang kaya yang mampu, tidak lagi melambangkan atau menimbangkan rasa belas kasih kepada orang-orang miskin.
3. Sudah banyak yang tidak berzakat, tidak berpuasa, tidak sholat dan tidak menunaikan ibadah haji, padahal mereka-mereka ini mampu melaksanakan.
Oleh sebab itu wahai Syechk Achmad engkau sabdakan kepada semua ummat manusia di dunia supaya berbuat kebajikan dan menyembah kepada Allah SWT.
"Demikian pesan Rasulullah kepada hamba, Maka berdasarkan pesan Rasulullah tersebut dan oleh karenanya hamba berpesan kepada segenap ummat Islam di dunia.
Pesanan nabi:

a. Bersalawatlah kepada Nabi Besar kita Muhammad SAW.
b. Janganlah bermalas-malasan untuk mengerjakan sholat 5 ( lima )waktu.
c. Bershadaqoh dan berzakatlah dengan segera, santuni anak-anak yatim piatu.
d. Berpuasalah dibulan ramadhan serta kalau mampu tunaikan segera ibadah haji.


PERHATIAN:
Bagi siapa saja yang membaca surat ini hendaklah menyalin/mengcopyny a untuk disampaikan kepada orang-orang lain yang beriman kepada hari penghabisan / kiamat. Hari kiamat akan segera tiba dan batu bintang akan terbit, Al'Quran akan hilang dan matahari akan dekat di atas kepala, saat itulah manusia akan panik. Itulah akibat dari kelakuan mereka yang selalu menuruti hawa nafsu dalam jiwa.Dan barang siapa yang menyebarkan surat ini sebanyak 20 (dua puluh) lembar dan disebarkan kepada teman-teman / rekan-rekan anda. Atau Masyarakat Islam sekitarnya, maka percayalah anda akan memperoleh keuntungan setelah dua minggu kemudian. Telah terbukti pada seorang pengusaha di Bandung, setelah membaca dan menyalinnya juga menyebarkan sebanyak 20 (dua puluh) lembar, maka dalam jangka waktu 2 (dua) minggu kemudian, dia mendapat keuntungan yang sangat luarbiasa besarnya. Sedangkan terhadap orang yang menyepelekannya dan membuang surat ini, dia mendapat musibah yang besar yaitu kehilangan sesuatu harta/benda yang sangat dicintai dan disayanginya.Perlu diingat kalau kita sengaja tidak memberitahukan surat ini kepada orang lain, maka tunggulah saatnya nasib apa yang akan anda alami, dan jangan menyesal apabila mendapat bencana secara tiba-tiba atau kerugian yang sangat besar. Sebaliknya jika Anda segera menyalin/mengcopyny a dan menyebarkannya kepada orang lain, maka anda akan mendapatkan keuntungan besar atau rezeki yang tiada disangka-sangka..

Surat ini ditulis S.T.. STAVIA sejak itu surat ini menjelajah dan mengelilingi dunia, dan pada akhirnya sampai kepada Anda. Percayalah beberapa hari lagi sesuatu akan datang kepada Anda dan keluarga Anda.

KEJADIAN-KEJADIAN YANG TELAH TERBUKTI

1. Tun Datu Mustafa Mantan Menteri Sabah Malaysia, dipecat dari jabatannya karena beliau lupa setelah menerima surat ini, tidak menyebarkannya, kemudian beliau ingat surat ini, lalu beliau menyalinnya dan menyebarkannya sebanyak 20 lembar. Beberapa lama kemudian beliau dilantik kembali menjadi menteri Kabinet

KISAH LELAKI EGO...SY HARAP SGT ANDA SUME KAUM LELAKI DPT BCE TEKS INI...

Subject: lelaki ego

Dia terlalu sayangkan aku. Itu yang aku sangat pasti. Atas sebab itu aku rasa terlalu selesa kerana aku yakin dia tak kan meninggalkan aku. Dia sanggup mengetepikan kepentingan diri sebab nak menjaga hati aku. Sering aku biarkan dia memujuk dirinya sendiri bila dia merajuk. Buat apa aku nak pening-pening pujuk dia kalau dia sendiri akan kembali padaku dan meminta maaf atas keterlanjuran sikapnya sendiri. Sebarang perselisihan, dia yang akan mengalah dan dia akan menyalahkan dirinya sendiri walaupun jelas memang salahku.



Dia wanita yang rela berkorban apa sahaja kecuali satu, dia tak mahu dirinya disentuh sebelum kami memiliki ikatan yang sah . Dan atas sebab yang satu itu aku rasa dia perempuan yang membosankan. Nak pimpin tangan pun tak boleh. Apatah lagi nak peluk. Ada pun bergesel bahu itu pun sebab aku yang sengaja. Sampai satu tahap aku rasa dia sangat membosankan. Aku cemburu tengok kawan-kawan aku boleh pegang tangan awek diorang. Tapi aku? Bila aku cakap macam tu, dia cuma senyum dan cakap pada aku, “Belum tentu perempuan yang sentuh boyfriend dia tu sayang boyfriend dia lebih dari saya sayang awak… Belum tentu perempuan tu ada masa susah senang boyfriend dia macam saya ada untuk awak…



Yang nyata, aku langsung tak setuju jawapan dia tu. Aku tengok pasangan lain bahagia, sudah tentu girlfriend kawan-kawan aku sayangkan mereka sebab girlfriend masing-masing membelai kawan-kawan aku dengan penuh kasih sayang. Tapi aku? Jangan harap. Balik-balik jawapan yang sama. Tunggu lepas kahwin. Aku bosan tahu tak! Sampai satu masa aku dah tak tahan lagi. Aku minta kami berpisah. Aku nampak air matanya berlinang tapi sikit pun aku tak rasa kasihan.



“Mungkin kita tak ada jodoh. Awak lelaki yang baik. Awak berhak dapat perempuan yang lebih baik. Saya nak awak janji dengan saya satu benda, untuk kali terakhir. Satu hari nanti bila awak jatuh cinta dan awak betul-betul sayangkan dia, hargai perempuan tu. Mudah-mudahan perempuan tu akan sayang awak, terima awak seadanya, hormati awak sebagai lelaki dan yang paling penting bahagiakan awak. Saya akan bahagia tengok awak bahagia,” tu kata-kata terakhir dia untuk aku. Dia senyum walaupun air mata berlinang.



Argh! Tak habis-habis nak tunjuk mulia. Bosanlah dengan perempuan macam ni. Malas aku menghadap dia lama-lama. Cepat-cepat aku nak blah dari situ. Tiba-tiba ada bunyi hon dan sedar-sedar aku sudah tersungkur di seberang jalan. Satu dentuman yang kuat bergema dan aku lihat dia terbaring di hadapan sebuah kereta. Dia selamatkan aku! Lelaki yang dah menyakitinya! Darah membuak-buak keluar dari kepalanya. Ambulans datang dan membawa aku dan dia pergi.



Di hospital keadaan kelam kabut. Dia perlu dibedah segera kerana kecederaan teruk di kepala. Ramai kawan-kawan dan keluarganya turut ada sama. Aku tengok seorang wanita yang hampir sebaya ibuku menangis. Mungkin ibu dia. Mengalirnya air mata seorang ibu kerana aku. Rasa bersalah menimpa aku. Aku dah sakiti dia tapi dia rela berkorban nyawa untuk aku. Aku berdoa semoga dia selamat. Semoga aku sempat meminta maaf. Semoga masih ada ruang dalam hati dia untuk aku. Dia sangat baik. Aku tak mahu kehilangan dia. Dia ikhlas sayangkan aku.



Selepas beberapa jam pembedahan selesai. Dia berada di dalam ICU. Dia koma, tapi doktor kata dia masih mampu mendengar. Tiba-tiba seorang kawannya menghampiri aku. Kawannya menghulurkan sesuatu. “Aku rasa benda ni dia nak bagi pada kau,” hanya itu yang gadis itu ucapkan pada aku. Kawannya terus berlalu selepas itu. Pandangan kawannya pada aku penuh benci. Tahukan kawan dia tentang kejadian sebenar? Yang nyata aku tak pernah mahu berbaik dengan kawan-kawan dia. Pernah juga dia bersuara tentang hal itu tapi aku sekadar buat tak tahu.



Pulang sahaja aku buka bungkusan itu. Pasti hadiah untuk hari lahirku. Hari lahirku dua minggu lagi. Balutan kertas itu kubuka dan di dalamnya ada botol kaca berbentuk hati. Di dalam botol itu penuh dengan origami berbentuk bintang. Ada kad kecil berwarna biru kegemaranku. Aku sebak membaca bait-bait dalam kad itu.



“Dalam origami bintang ni ada kata-kata saya untuk awak. Awak buka setiap hari SATU sahaja. Mungkin saya tak dapat nak hubungi awak setiap hari sebab kesibukan kerja. Tapi, bila awak baca setiap hari, anggaplah setiap hari saya berhubung dengan awak. Saya nak awak tahu setiap masa awak ada dalam hati saya. Happy Birthday sayang…”



Aku buka botol kaca berbentuk hati itu dan kuambil satu bintang. Kubuka origami itu dan di dalamnya tertulis, “Love is like a poisonous mushroom. You don’t know if it is the real thing until it is too late..” Aku tersenyum sendiri. Aku buka lagi bintang yang seterusnya. Walaupun dia meletakkan syarat satu hari cuma satu. Di dalam semua origami itu penuh kata-kata semangatnya untuk aku dan suara cintanya yang ikhlas. Demi Allah, sepanjang aku bergelar lelaki dewasa, inilah pertama kali aku menangis semahunya. Air mata aku tak berhenti mengalir sepanjang membaca kata-kata dalam origami itu sehingga habis semuanya kubaca. Aku telah menyakiti seorang wanita yang luhur.



Aku melawatnya di hospital. Walaupun mukanya penuh calar, bibirnya pucat dan kepalanya berbalut, dia tetap cantik di mata aku. Dia bukanlah wanita yang memerlukan make up tebal kerana dia memiliki kecantikan asli. Atas sebab itu aku menghalangnya terlalu rapat dengan mana-mana lelaki kerana gusar jika ada yang tertarik. Dia sekadar menurut. Demi menjaga hati aku. Aku capai tangannya yang berselirat dengan pelbagai wayar yang aku pun tak tahu. Sejuk tapi betapa lembutnya tangannya. Pertama kali aku menyentuhnya.



Aku bisikkan ketelinganya, “Sayang..saya datang… Cepatlah sedar. Saya rindukan awak. Saya banyak bersalah pada awak. Saya minta maaf,” pertama kali aku minta maaf darinya. Tiba-tiba denyutan nadinya jadi tidak menentu. Aku panic.



“Hei, apa yang kau dah buat pada dia? Tak cukup kau sakiti kawan aku?” jerkahan kawannya mengejutkan aku. Doktor dan beberapa jururawat bergegas masuk dan aku diminta keluar.



Setiap hari aku berdoa supaya dia cepat sembuh, cepat sedar. Aku gusar sekiranya Allah mengambil nyawanya. Bukan aku tidak redha dengan ketentuan, aku sedar aku masih perlukan dia. Aku sayangkan dia. Genap dua minggu, aku mendapat berita dia sudah sedar. Aku bersyukur. Inilah hadiah hari lahir yang paling bermakna untuk aku. Dia juga sudah dipindahkan ke wad biasa. Aku mahu melawat dia. Aku rindu senyuman dia.



Aku mendapat panggilan telefon yang meminta aku mengambil tempahan. Namun kerana terlalu gelojoh, aku terlanggar botol kaca bentuk hati pemberian dia. Ah, semuanya akan aku uruskan nanti. Aku biarkan serpihan kaca bertaburan di lantai.



Tak sangka dia menempah kek khas untuk aku. Dia atas kek itu tertera bahagian belakang jersi pasukan bola sepak kegemaranku, Arsenal berserta namaku dan nombor kegemaranku. Aku senyum sendiri. Bahagianya aku.



“Abang bertuah. Girlfriend abang cakap dia tak tahu apa-apa fasal bola. Dia cuma tahu pasukan apa yang abang minat dan nombor yang abang suka. Sebab tu dia tempah kek ni khas untuk abang dan minta abang ambil sebab dia nak buat surprise. Dia cakap

dia nak makan kek ni dengan abang. Kakak tu cantik, baik pulak tu. Abang kirim salam pada akak ya? Abang jaga akak tu elok-elok,” ramah gadis yang bekerja sebagai juruwang di kedai itu memberitahuku. Aku senyum sepanjang jalan ke hospital.



Sampai di hospital aku lihat dia sedang duduk di atas katil. Tiada sesiapa bersamanya. Dia sekadar termenung. Aku senyum padanya. Dia seakan terkejut melihat aku datang. Aku terfikir juga, boleh ke orang sakit makan kek? Tapi kan dia nak makan kek ni dengan aku.



“Sayang.. terima kasih kek ni. Saya happy sangat awak dah sedar. Adik cashier kedai tu kirim salam pada awak. Dia cakap awak nak makan kek ni dengan saya. Saya suapkan ya?” aku suakan sudu pada dia. Tapi sesuatu yang aku tak pernah duga, dia tepis tangan aku sampai sudu terpelanting ke lantai. Dia tak pernah kasar dengan aku. Dia selalu melayan aku dengan lembut. Aku pernah cuba pegang tangan dia pun dia tolak dengan baik. Mungkin dia terlalu terluka dengan aku.



“Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni. “Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni.



Selang beberapa hari, aku datang lagi tapi katil dia sudah kosong. Aku risau jika apa-apa yang buruk berlaku padanya. Dari jururawat aku tahu dia sudah dibenarkan pulang kerana keadaanya sudah stabil. Tapi yang mebuatkan jantung aku hampir gugur bila jururawat itu memberitahu dia masih menjalani rawatan susulan dan terapi kerana dia lumpuh. Dia lumpuh kerana aku!



Itu semua tiga tahun yang lalu. Sejak kejadian tu aku tak pernah jumpa dia lagi. Tahu apa-apa khabar berita pun tidak kerana aku memang tak pernah nak berbaik dengan kawan-kawannya. Walaupun sudah tiga tahun tapi aku masih merinduinya. Aku tak jumpa wanita yang mampu menyayangi aku lebih dari dia. Ah, panjangnya menung aku sampai nasi di hadapan mata sudah hampir dingin.



Baru aku hendak menyuap makanan ke dalam mulut, mataku terpaku pada satu wajah yang duduk selang beberapa meja dari aku. Dia? Aku pasti tu dia. Senyum dia masih sama. Tapi keadaan tidak lagi serupa. Dia sedang makan bersama lelaki lain.

Sesekali aku lihat dia mengusap perutnya. Dia mengandung. Maknanya dia sudah kahwin. Dan aku lihat lelaki yang juga makan di sebelahnya mengusap-usap tangan dia. Pasti itu suaminya. Dan aku sedar aku tak setanding suaminya sebab lelaki itu kelihatan lebih serba-serbi dari aku. Air mataku rasa ingin mengalir. Senyuman mahal milik dia yang dulu cuma untuk aku kini khas buat lelaki lain.



Suaminya lelaki bertuah. Itu aku tak nafikan. Cuma suaminya yang dapat menyentuhnya. Cuma suaminya yang dapat melihat apa yang terlindung. Dan aku sangat pasti, cuma suaminya yang mendapat takhta paling agung dalam hatinya yang suci.



Dia seperti botol kaca berbentuk hati yang pernah diberikan padaku dulu. Botol itu sudah pecah, namun aku sudah ganti dengan yang baru. Yang sama tapi tak serupa. Botol yang lama dipilih oleh dia dan yang baru dipilih oleh aku. Walapun aku masih menyimpan serpihan kaca botol itu, bentuknya tak lagi sama macam dulu. Dan sangat mustahil untuk kembali seperti dulu.



Pesanan buat semua lelaki, hargailah wanita yang menyayangi kamu. Jangan jadi macam aku. Matanya sangat cantik tapi aku selalu biarkan dia mengalirkan air mata dengan perbuatanku. Hidungnya yang kecil dan comel selalu aku sesakkan dengan asap rokokku walaupun aku tahu dia tak suka dan asap rokok boleh buat dia sakit kepala. Bibirnya sangat indah tapi aku selalu biarkan bibir itu tersenyum paksa kerana mangalah dengan setiap kemahuanku. Telinganya aku tak pernah nampak, terlindung, tapi telinga itu sering aku biarkan menerima segala marahku. Hatinya sangat lembut, dan aku selalu toreh dengan belati tajam dan aku biarkan dia merawat sendiri luka itu. Akhirnya, aku hanyalah lelaki ego yang tak memiliki apa-apa kerana dia sudah dimiliki orang lain.



* Melalui kisah ni sy nk tnyer ape sbnrnyer yg diinginkan seorg lelaki apabila die memilih pmpn itu mjd kekasih die..sekadar melampiaskan nfsu yg pasti tidak halal atau sbnar2nyer ingin mencari calon isteri yg bnar2 dpt menjaga die seumur hidop die...??sy nk anda jwb...

12 BARISAN MANUSIA .. MENUJU KE AKHIRAT ( JANGAN SOMBONG UNTUK BACA DAN JANGAN KEDEKUT UNTUK BERKONGSI )

Barisan pertama: Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T : "Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat". Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".



Barisan ke-2: Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah "mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk." Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.



Barisan ke-3: Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking "mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan. Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.



Barisan ke-4: Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut "Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.



Barisan ke-5: Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar "Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.



Barisan ke-6: Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.



Barisan ke-7: Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.



Barisan ke-8: Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. M ereka adalah orang yg melakukan zina. Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".



Barisan ke-9: Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.



Barisan ke-10: Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.



Barisan ke-11: Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan. Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.



Barisan ke-12: Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat. Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan. Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat. Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"





BACALAH YASSIN



RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud: "Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

5. Jika terpenjara akan dibebaskan.

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.

10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.

12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.



Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain.



Untuk renungan semua,



Siapakah orang yang sibuk ? Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s Siapakah orang yang manis senyumannya? Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman. Siapakah orang yang kaya? Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini. Siapakah orang yang miskin? Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta. Siapakah orang yang rugi? Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan. Siapakah orang yang paling cantik? Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik. Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang. Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya. Siapakah orang yang mempunyai akal? Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.



Siapakah org yg KEDEKUT ? Orang yg kedekut ialah org yg membiar ilmu ini dan tidak berkongsi pada orang lain.



Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...

Kenapa Abang Cintakan Sayang ek???

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialog mereka



Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?



Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!



Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.



Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!



Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya.



Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata, “Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!”



Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminyan. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma. Si suami amat bersedih lalu berkata kepada isterinya walaupun isterinya masih dalam keadaan koma kerana si suami tahu bahawa isterinya tetap mendengar,



“Sayang! Jika disebabkan suara aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.





Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu…sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintaimu.



Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan setiap langkah aku mencintaimu…. sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.



Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu… ia boleh dirasai dalam hati.”



Maka menitis lah air mata si isteri yang masih dalam keadaan koma itu….. 



Cinta sejati tidak bertambah kerana kebaikan dan tidak berkurang kerana kekurangan....

laling........

Surat daripada seorang wanita kepada future HUSBAND….
Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu).
Oh, Laling (boleh saya call kamu laling kan?

Laling, saya tulis ini bukan sebab saya sangap nak kahwin laling, walaupun biological clock saya dah tik-tok-tik-tok –kesha dah dengan saya ni. Bukan juga untuk menyindir dan meletak syarat tinggi2 ala puteri Gunung Ledang laling, tapi nukilan ini hanya semata luahan hati saya

Oh Laling (chewah geli pulak dah ni)

Laling, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah laling, geli you vaca statement I kan? Tapi laling, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau laling, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la laling! Tambah dosa je tau kapel ni.
So kalau kita jumpa nanti laling, tapi saya jual mahal, laling jangan marah tau. Kalau saya tak boleh dating, you mesej saya dalam Facebook pun tak pe. Jangan mesej2 gersang sudahla! Saya report sama itu Mark Zuckerberg!
Oh laling,

Kalau nanti saya first time jumpa laling saya tanya dah Solat Subuh ke belum, laling jangan marah tau. Wajib tau laling saya ni tak tinggal solat. Saya tengok rakan-rakan saya selalu merungut pakwe die tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon die tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh laling, nanti kalau dalam proses mengenal diri saya miscall-miscall pagi-pagi laling tak angkat…siap laling!
Pastu laling mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surah Juz Amma pun jadilah. Qunut pendek Qunut panjang dua-dua mesti tau. Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? Laling kata macamlah saya tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la saya tinggal solat, saya kan perempuan. Kikikiki…
Oh laling,
Kalau awal-awal kahwin nanti saya masak tak sedap laling jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk mama and papa je. Dah diorg suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap laling kata banyak sangat pulak. Laling, nanti laling tegur la baik-baik. Kata “masakan sayang sedap, lain kali kurang skit garam je.”. penat tau saya masak.
Jangan pulak asik2 makan kat luar sebab saya masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku reispi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asik-asik lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau kita. Time ni la saya tunggu laling balas segala jerit perih saya masak dan jaga anak laling…


Oh laling,
Tau nanti tak lama lagi bila kahwin laling mesti mau anak. Kalau boleh satu pasukan bolasepak laling nak kan? Ye la, nanti boleh la jemput Chelsea datang KL buat friendly match! Anyway laling, I on je (wah terkejut kau!).
Tapi syaratnye laling kenalah tolong-tolong kemas rumah dulu, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang saya masak. Penat laling? Saya pon penat gak. Laling pikir, kerja saya 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju…lepas tu kena layan laling pulak. Heisss…kalau kurang layan laling nak jadikan tu alas an pasang dua pulak!
Senang-senang laling, kita upah bibik sorang. Takpe laling, I bayar separuh you bayar separuh. Yang penting kita bahagia…ke laling je yang bahagia?
Oh Laling,
Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), laling jangan la malu nak pegang tangan. Ni saya tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak, laling. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekatttt je kat pinggang ok.
Laling, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke laling? Saya tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la).

Dan laling,

Kalau laling tengok awek-awek cun depan mata jangan la laling sweet-sweet jelling-jeling pulak. Kalau laling type yang gatal depan-depan saya laling pi usik dia lagi. Amboi laling, laling suruh saya pakai tutup aurat segala jadi wanita muslimah, tup-tap bila laling keluar dgn saya laling pi tengok yang baju singkat macam Fasha Sendat. Apa laling kata? “dia pakai macam tu laling tengok la?” Laling, dia pakai macam tu dosa dia dengan Allah aje. Tapi bila laling tengok laling pon tumpang dose sekali. Laling nak? Laling kata laling tak boleh tahan diri dari tengok? OK laling, next time kita keluar saya pakaikan blindfold ya. Dapat jugak pahala saya menghalang zina mata. Hihihhiihhi

Laling,

kalau you betul, betul sedia, I tunggu you lama-lama pun takpe. Maklum la I tau payah nak simpan duit untuk masa depan. Papa I pun makan megi je dulu taw, sebab nak kumpul duit kahwin. Tapi laling, kena la ingat untuk berjimat cermat. Jangan laling merungut sebab kos kahwin tinggi, tup-tap-tup-tap, laling pergi beli iPhone 4. Haa~~ kalau kahwin nanti lagilah. Jangan sengkek kalau anak nak beli coklat Tora Datang Lagi Dengan Mainan Pistol Air tapi laling boleh pulak pergi beli LCD TV. Apa laling kata, itu keperluan kita bersama? Ah, laling sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti laling kongker tengok Chelsea main EPL kan….
Laling, kita tak payah hidup kaya raya pun takpe. Kalau gaji laling kecik, kita campur dua jadi besar. Tapi jangan mengada-ngada nak anak ramai pulak kalau gaji kecik. Tak termakan diorg nanti. Bukan apa, saya cuma ingat kat anak je. Saya dapat makan separuh pinggan takpe. Asal anak dapat makan sampai gemuk macam Giant. Kalau tak dapat fulfill syarat tu jangan harap nak kahwin dua laling!
Cuma ingat laling, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah laling, kita senang.


Sekian sajalah laling. Hope to see you soon! ^_^ Surat daripada seorang wanita kepada future HUSBAND….Written post because "Image uploads will be disabled for two hours due to maintenance at 5:00PM PDT Wednesday, Oct. 20th"Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu).Oh, Laling (boleh saya call kamu laling kan?)Laling, saya tulis ini bukan sebab saya sangap nak kahwin laling, walaupun biological clock saya dah tik-tok-tik-tok –kesha dah dengan saya ni. Bukan juga untuk menyindir dan meletak syarat tinggi2 ala puteri Gunung Ledang laling, tapi nukilan ini hanya semata luahan hati saya.Oh Laling (chewah geli pulak dah ni)Laling, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah laling, geli you vaca statement I kan? Tapi laling, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau laling, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la laling! Tambah dosa je tau kapel ni.So kalau kita jumpa nanti laling, tapi saya jual mahal, laling jangan marah tau. Kalau saya tak boleh dating, you mesej saya dalam Facebook pun tak pe. Jangan mesej2 gersang sudahla! Saya report sama itu Mark Zuckerberg!Oh laling,Kalau nanti saya first time jumpa laling saya tanya dah Solat Subuh ke belum, laling jangan marah tau. Wajib tau laling saya ni tak tinggal solat. Saya tengok rakan-rakan saya selalu merungut pakwe die tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon die tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh laling, nanti kalau dalam proses mengenal diri saya miscall-miscall pagi-pagi laling tak angkat…siap laling!Pastu laling mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surah Juz Amma pun jadilah. Qunut pendek Qunut panjang dua-dua mesti tau. Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? Laling kata macamlah saya tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la saya tinggal solat, saya kan perempuan. Kikikiki…Oh laling,Kalau awal-awal kahwin nanti saya masak tak sedap laling jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk mama and papa je. Dah diorg suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap laling kata banyak sangat pulak. Laling, nanti laling tegur la baik-baik. Kata “masakan sayang sedap, lain kali kurang skit garam je.”. penat tau saya masak.Jangan pulak asik2 makan kat luar sebab saya masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku reispi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asik-asik lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau kita. Time ni la saya tunggu laling balas segala jerit perih saya masak dan jaga anak laling….Oh laling,Tau nanti tak lama lagi bila kahwin laling mesti mau anak. Kalau boleh satu pasukan bolasepak laling nak kan? Ye la, nanti boleh la jemput Chelsea datang KL buat friendly match! Anyway laling, I on je (wah terkejut kau!).Tapi syaratnye laling kenalah tolong-tolong kemas rumah dulu, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang saya masak. Penat laling? Saya pon penat gak. Laling pikir, kerja saya 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju…lepas tu kena layan laling pulak. Heisss…kalau kurang layan laling nak jadikan tu alas an pasang dua pulak!Senang-senang laling, kita upah bibik sorang. Takpe laling, I bayar separuh you bayar separuh. Yang penting kita bahagia…ke laling je yang bahagia?Oh Laling,Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), laling jangan la malu nak pegang tangan. Ni saya tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak, laling. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekatttt je kat pinggang ok.Laling, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke laling? Saya tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la).Dan laling,Kalau laling tengok awek-awek cun depan mata jangan la laling sweet-sweet jelling-jeling pulak. Kalau laling type yang gatal depan-depan saya laling pi usik dia lagi. Amboi laling, laling suruh saya pakai tutup aurat segala jadi wanita muslimah, tup-tap bila laling keluar dgn saya laling pi tengok yang baju singkat macam Fasha Sendat. Apa laling kata? “dia pakai macam tu laling tengok la?” Laling, dia pakai macam tu dosa dia dengan Allah aje. Tapi bila laling tengok laling pon tumpang dose sekali. Laling nak? Laling kata laling tak boleh tahan diri dari tengok? OK laling, next time kita keluar saya pakaikan blindfold ya. Dapat jugak pahala saya menghalang zina mata. HihihhiihhiLaling,kalau you betul, betul sedia, I tunggu you lama-lama pun takpe. Maklum la I tau payah nak simpan duit untuk masa depan. Papa I pun makan megi je dulu taw, sebab nak kumpul duit kahwin. Tapi laling, kena la ingat untuk berjimat cermat. Jangan laling merungut sebab kos kahwin tinggi, tup-tap-tup-tap, laling pergi beli iPhone 4. Haa~~ kalau kahwin nanti lagilah. Jangan sengkek kalau anak nak beli coklat Tora Datang Lagi Dengan Mainan Pistol Air tapi laling boleh pulak pergi beli LCD TV. Apa laling kata, itu keperluan kita bersama? Ah, laling sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti laling kongker tengok Chelsea main EPL kan….Laling, kita tak payah hidup kaya raya pun takpe. Kalau gaji laling kecik, kita campur dua jadi besar. Tapi jangan mengada-ngada nak anak ramai pulak kalau gaji kecik. Tak termakan diorg nanti. Bukan apa, saya cuma ingat kat anak je. Saya dapat makan separuh pinggan takpe. Asal anak dapat makan sampai gemuk macam Giant. Kalau tak dapat fulfill syarat tu jangan harap nak kahwin dua laling!Cuma ingat laling, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah laling, kita senang.Sekian sajalah laling. Hope to see you soon! ^_^